Oportunități de voluntariat cu programul Farmer-to-Farmer: recrutarea voluntarilor din Moldova


Programul John Ogonowski și Doug Bereuter Farmer-to-Farmer (F2F), finanțat de USAID, este un program de voluntariat care oferă asistență tehnică pentru agricultori, grupuri de fermieri, companii agricole, și altor instituții din sectorul agricol în țările în curs de dezvoltare și de tranziție, pentru a promova îmbunătățiri durabile în securitatea alimentară și procesarea agricolă, producția, și realizarea producției agricole. Scopul principal al programului este de a genera o creștere economică durabilă, pe scară largă în sectorul agricol, prin asistență tehnică voluntară. Un scop secundar este de a spori înțelegerea publicului american asupra problemelor de dezvoltare internațională și a programelor,  precum și înțelegerea internațională a SUA și a programelor americane de dezvoltare. În Moldova, eforturile programului F2F se concentrează pe două lanțuri valorice: agricultura ecologică și sectorul lactatelor/zootehnic. 

Până în prezent, toți voluntarii F2F au fost cetățeni americani. În timpul pandemiei, USAID a autorizat programul F2F să aibă misiuni în colaborare, astfel voluntarii din SUA lucrează la distanță cu un voluntar local, în țara gazdei beneficiare. Misiunile date se vor concentra asupra elaborării conținutului ghidurilor de buzunar și (dacă este posibil) infograficelor pe subiectele din agricultura ecologică.

În general, ghidurile vor fi scrise în primul rând pentru fermierii și antreprenorii din sfera afacerilor în agricultura ecologică. În al doilea rând, ghidul ar trebui să fie util și pentru cei care facilitează dezvoltarea unor astfel de întreprinderi, inclusiv ONG-uri, consultanți și servicii de dezvoltare a afacerilor. Un al treilea grup țintă ar fi studenții, care sunt dispuși să-și îmbunătățească cunoștințele în domeniul agriculturii ecologice.

Obiectivul principal al misiunii este de a elabora conținutul pentru trei ghiduri de buzunar cu infografice pe următoarele teme:

  • Elaborarea conținutului pentru ghid de buzunar/infografice pentru cultivarea legumelor ecologice în sere, inclusiv, culturi, cum ar fi salata verde (de exemplu, iceberg), și ierburi/verdețuri, de exemplu, pătrunjel, mărar, ceapă verde și busuioc;
  • Elaborarea conținutului pentru ghid de buzunar/infografice pentru cultivarea fructelor moi/pomușoarelor ecologice în sere și tuneluri, inclusiv, culturi cum ar fi căpșuna, mure, zmeura și cătina;
  • Elaborarea conținutului pentru ghid de buzunar/infografice pentru producția ecologică de horticultură, inclusiv, drupe (fructe sâmburoase), cum ar fi prune, piersici, cireșe și caise.

Voluntarii (locali din Moldova și din SUA) vor lucra cu o singură organizație gazdă, oferind sprijin pentru nevoile specifice identificate de gazdă. Un scurt document cu termeni de referință orientează voluntarii la organizația gazdă și tipurile de asistență solicitate.

Programul F2F va achita costul pentru o vizită la un laborator privat pentru a obține un test COVID-19. În plus, în cazul călătoriei în afara Chișinăului, sunt asigurate următoarele: transport, cazare și diurnă care acoperă cheltuielile de bază. 

Această consultanță este o misiune cu jumătate de normă (aproximativ 10 ore pe săptămână) și se preconizează că va începe în martie 2021, iar durata contractului este estimată pentru o perioadă de trei luni.

Ce oferim: 

  • Posibilitatea de a lucra cu experți de nivel înalt din SUA.
  • Posibilitatea de a îmbunătăți istoria muncii cu experiență cu mai multe organizații internaționale donatoare.
  • Menționarea voluntarului local în ghidul elaborat (numele dumneavoastră va fi inclus în lista autorilor).
  • Recomandare de la Programul de la Fermier-la-Fermier, pentru viitoarele aplicații la posturi de muncă.

Calificările așteptate

  • Studii superioare în domeniul agriculturii, sau domenii de studii similare;
  • Experiență de lucru cu agricultori, specific în agricultura ecologică;
  • Cunoștințe în horticultură, producția legumelor sau producția fructelor moi/pomușoarelor;
  • Experiență în elaborarea materialelor informaționale, concise pentru fermieri, experiență în elaborarea infograficelor este preferabil;
  • Cunoașterea limbii engleze este dezirabil, în caz contrar, programul F2F poate oferi un traducător calificat care poate lucra cu voluntarul local în timpul misiunii;
  • Abilități bune de scriere și comunicare orală;
  • Abilități excelente interpersonale si interculturale;
  • Flexibilitate și etica muncii.

Candidații trebuie să prezinte o scurtă descriere a experienței funcțiilor de muncă conexe și un CV detaliat în limba română sau engleză, expediate prin e-mail, în format MS Word sau PDF, la următoarea adresă:recruitment@cnfamoldova.org

Notă importantă: Aceasta nu este o activitate plătită, se bazează pe sprijin voluntar.


Lasă un răspuns