Sfaturi practice pentru fabricarea compostului în gospodăriile casnice şi cele agricole


Un ghid de sfaturi practice pentru obţinerea compostului din deşeuri menajere, vegetale de grădinărit sau de origine animalieră a fost elaborat recent şi poate fi utilizat gratuit de către toţi doritorii.

Ghidul este destinat gospodăriilor casnice, dar şi agricultorilor şi se referă la sursele de materie primă, scopul, precum şi la procesul de compostare.

Potrivit autorilor, pe lângă beneficiile pe care le poate aduce culturilor din grădini, practica transformării naturale a materialelor biodegradabile într-un astfel de fertilizant salvează considerabil spaţiul rural şi urban de suprafeţele de gunoişti.

Compostarea contribuie şi la reducerea poluării mediului cu dioxid de carbon, care este emanat la arderea acestor deşeuri, dar şi la scăderea semnificativă a gradului de poluare a solului şi a pânzei de apă freatică.

Versiunea electronică a ghidului poate fi găsită pe www.movca.md la rubrica Publicaţii, iar cea tipărită este oferită gratuit la solicitare tuturor doritorilor.

Primele aproximativ o mie de exemplare ale publicaţiei au fost distribuite deja fermierilor, reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi unor biblioteci sau instituţii de învăţământ din mai multe localităţi ale raioanelor Floreşti, Şoldăneşti şi Soroca.

Ghidul a fost editat în cadrul proiectului „Acţionăm eco prin inovaţie”, finanţat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF), prin intermediul PNUD Moldova, implementat de People in Need Moldova în parteneriat cu Asociaţia Patronală Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) şi cooperativa producătorilor ecologici „Ecoferm”.


Lasă un răspuns