Interviu cu Ghenadie Cioinac, fondator și administrator al SRL „Agroelit”, membru MOVCA și al Consiliului asociației.
Promovat recent în calitate de membru al Consiliului Asociației MOVCA, Ghenadie Cioinac pledează pentru promovarea intensă a produselor eco moldovenești în Europa, unde există o cerere mare pentru acestea. Antreprenorul își pune mari speranțe în apropiata participare la Biofach, cea mai mare expoziție de produse eco din lume, în creșterea rolului Asociației MOVCA, valorificarea plenară a suportului oferit de această organizație și extinderea suprafeței terenurilor agricole certificate ecologic. Ghenadie Cioinac demonstrează prin exemplul propriu că producerea ecologică este mai stabilă ca rentabilitare decât cea convențională și că oferă o cale sigură de depășire a riscurilor cu care se confruntă în ultimii ani fermierii.
– Ce așteptări aveți de la participarea la Biofach?
– Biofach este o expoziție de model nou pentru noi, care suntem obișnuiți mai mult cu târgurile de vânzări de echipamente și inputuri, dar ca să propunem un produs finit al nostru este pentru prima dată. Ne interesează să stabilim contacte, pentru că ne dorim să inițiem procesare primară a producției agricole ecologice proprii și sper că de la expoziție vom veni cu o viziune mai clară în această privință.
– Ce idei, inițiative ați vrea să promovați în calitate de membru al Consiliului MOVCA?
– În primul rând, e important să promovăm Republica Moldova ca potențial de livrare a produselor ecologice în Europa. Dacă o facem individual, e mai puțin răsunător. De aceea, Asociația MOVCA ar trebui să devină brandul sau locomotiva care va scoate în evidență producători sau mărci de produse eco, sub formă de materie primă și procesate, ce vor apărea cu siguranță în țara noastră.
Am vrea să fortificăm MOVCA în calitate de reprezentant, imagine și brand al producției ecologice din Republica Moldova. Mai exact, MOVCA ar trebui să devină principalul punct de contact din țara noastră pentru produsele ecologice. Pentru aceasta, MOVCA trebuie să fie ușor de găsit, să se regasească în toate reuniunile naționale și europene, în materialele publicitare, să fie în stare să ofere informații de calitate despre companii și ofertele de produse.
– Cum vă ajută apartenența la Asociația MOVCA să vă dezvoltați și promovați?
– MOVCA se află în prezent în proces de restructurare, după ce la începutul acestui an a primit o reconfirmare a faptului că este o asociație de care au nevoie producătorii. Până acum a făcut mulți pași în sens de brand, de poziționare, de legătură cu producătorii, de atragere a noi membri, o fază care este cea mai lungă și mai grea, dar dacă reziști, te afirmi și te afli în ascensiune.
Unul din beneficiile noastre inițiale ține de școlarizare în producerea agricolă ecologică, foarte accesibilă și comodă, singulară în Republica Moldova. Școlarizarea e baza tuturor proceselor, or, cunoștințele spulberă temerile și îți dau curaj și puteri să faci primii pași. Eu azi atât ca membru al asociației, cât și al consiliului mă simt mai sigur de corectitudinea direcției pe care am luat-o de dezvoltare în producerea ecologică, și nu în cea convențională.
În ultimii șapte ani, facem tranziția spre producerea ecologică a câte aproximativ 100 ha pe an. Nu în ultimul rând, acest proces este stimulat și de partenerii noștri dintre membrii MOVCA. Or, asociația reprezintă pentru noi o instituție care ne poate proteja interesele, ne conferă încredere, ne-a oferit la momentul oportun consultanță de înaltă calificare gratuită din SUA.
Astfel, am beneficiat de asistență în aplicarea îngrășămintelor organice, a asolamentelor, de consultanța necesară în toate aspectele primordiale la faza de început. Acum, membrii echipei „Agroelit” își împrospătează cunoștințele de două ori pe an din lecțiile video de pe www.studii.movca.md și broșurile elaborate de asociație, obțin certificatele necesare.
– De ce ați decis să practicați agricultură ecologică și cu ce succese vă puteți lăuda?
– Dispun de o experiență de peste 20 de ani de activitate în domeniul agricol, atât în producere, cât și în asigurarea cu inputuri, cu tehnică, prestarea consultanței etc. Afacerile agricole nu sunt singura sferă în care activez, dar pot spune că am cunoștințe bune în domeniu. Toate studiile mele de specializare, de peste 12 ani, țin de acest domeniu. Am și o experiență bogată care mă ajută să stabilesc corect direcția de activitate și de dezvoltare.
Am practicat inițial producere convențională pe o suprafață de 4000 ha ca să înțeleg complexitatea legată de asigurarea tehnică, lucrul cu inputuri diverse, scumpe, digitalizarea și utilizarea agriculturii de precizie. Această complexitate dispare în cazul agriculturii ecologice, este un prim avantaj. Totodată, înțeleg și cunosc bine procesele agricole și pe cele naturale, în baza cărora este crescută cultura agricolă, ca să conștientizez dauna agriculturii convenționale cauzată solului și mediului.
Aceste lucruri m-au făcut să încep a gândi altfel, iar de șapte ani sunt convins că se poate produce și ecologic. Mai avem și producere convențională, dar trecem treptat la cea eco. Un factor extrem de important este că, în condițiile actuale, riscurile în agricultura ecologică sunt mai mici. Pe de altă parte, evoluțiile din ultimii 10 ani demonstrează că riscurile sunt foarte pronunțate în cazul agriculturii convenționale. Cel puțin nordul țării a trecut prin trei secete crunte în ultimii 10 ani, dintre care una cumplită, resimtită pe tot teritoriul republicii.
Pe același fundal, agricultura a trecut printr-un proces intens de industrializare și, investind mult, dar fiind expuși unor riscuri atât de mari, fermierii s-au pomenit într-o situație complicată. Eu sunt convins că agricultura ecologică reprezintă o cale sigură de depășire a acestor riscuri.
Noi ne axăm pe culturile cerealiere și oleaginoase. Poate că acestea sunt mai simplu de cultivat, dar sunt în același timp și la o scară mai mare. Nu putem face agricultură intensivă pe toată suprafața țării. Nu avem suficiente resurse financiare, nici umane, nici tehnică. Primul lucru care ne lipsește pentru agricultura intensivă – legume și horticultură în general – este apa.
Cel mai important succes obținut de noi în practicarea agriculturii ecologice ține de creșterea productivității. Totodată, am înțeles cum trebuie să ne pregătim pentru a iniția producerea eco. Or, în niciun caz nu putem începe cu terenuri nepregătite sub aspectul echilibrului agrochimic în sol. Și producerea ecologică are un aport la aceasta, dar pe termen lung. Eu consider că mai intâi trebuie să punem baza prin introducerea în sol a elementelor lipsă, prin ajustarea pH-ului, iar apoi să se facă tranziția, care va fi deja mai ușoară în cei doi ani acordați pentru conversie.
Analizele făcute în întreprinderea noastră ne arată că producerea ecologică este mai stabilă în rentabilitate și nivel de profit decât cea convențională. Astfel, dacă în cazul convenționalului avem o rentabilitate de 10-15 la sută, atunci în al producerii ecologice – de 20-25%. Sigur că și prețul de desfacere a producției ecologice e mai mare, în medie cu 30%.