Interviu cu Spartac Chilat, cofondator al grupului de companii Prograin Organic, fondator, iar în prezent și cenzor al Asociației MOVCA
– Ce așteptări aveți de la participarea la Biofach?
– Principala așteptare ține de familiarizarea cu direcția în care se îndreaptă piața produselor ecologice în perioada postpandemie și cea legată de razboiul din Ucraina. Mă refer în primul rând la faptul că în ultima vreme au crescut costurile de logistică și că nici nu prea avem căi de acces la piața externă. De aceea, cel mai important pentru noi este de a vedea care sunt acum modalitățile de a accede pe noi piețe. Bănuim că cine va deține logistica, acela și va putea valorifica acest lanț valoric în actuala perioadă confuză. Deci, nu mergem atât pentru a identifica noi clienți, mai ales că avem deja parteneriate durabile, cât pentru a determina direcția și planurile de viitor. Ne dorim să discutăm posibilitatea de a evolua de la segmentul materiilor prime spre cel al produselor cu valoare adăugată. Prograin Organic a lansat de curând activități de procesare și considerăm că ar fi binevenit ca noi, ca și companie, dar și țara noastră în general, să ne integrăm în segmentul de procesare a materiilor prime ecologice.
– Ce idei, inițiative ați vrea să fie promovate prin intermediul noului Consiliu MOVCA?
– Prograin a fost printre autorii inițiativei de a schimba formatul Consiliului MOVCA. Nu avem obiecții față de tot ce s-a făcut până acum, pentru că a existat o doză mare de entuziasm, dar prioritățile strategice au evoluat și sunt deja total diferite de cele stabilite la început. Vrem să contribuim la crearea unor condiții favorabile pentru promovarea agriculturii ecologice, la perfecționarea cadrului legal, la atragerea de noi membri în Asociația MOVCA. Ne dorim ca suprafețele însămânțate în sistem ecologic să se extindă considerabil, la fel și culturile multianuale, viile, livezile sau pomușoarele care se pretează mai bine pentru sistemul ecologic, sunt mai rezistente la boli și dăunători. Vorba e că până în 2019 suprafața terenurilor certificate ecologic a fost în ascensiune, după care s-a atestat o stagnare și chiar o scădere. Problema principală constă în aceea că politicile statului nu au stimulat acest domeniu, ci au avut un efect contrar celui dorit. Nu sint o excepție nici subvențiile, care sunt acordate deopotrivă agricultorilor ce aplică bunele practici și celor ce le ignoră. Cu alte cuvinte, cei care distrug solul, această resursă valoroasă a țării, au libertatea de a o face în continuare și chiar se bucură de suport din partea statului.
– Cum vă ajută apartenența la Asociația MOVCA să vă dezvoltați, promovați?
– Asociația MOVCA este în prezent principala platformă de promovare a agriculturii ecologice din țara noastră. Treptat, eficiența ei a sporit și acum ea își propune să activeze în beneficiul fiecărui membu al său în parte. Am dori ca toate posibilitățile de a atrage noi parteneriate public-private sau de a implementa proiecte comerciale să fie la îndemâna membrilor, mai ales a celor cu inițiativă orientată spre promovarea și dezvoltarea acestui sector. Atunci când sunt create beneficii pentru grupuri restrânse de persoane, entități, impactul nu este unul de rezonanță, iar aceasta a fost și una din cauzele care au frânat dezvoltarea sectorului ecologic. Pentru noi, MOVCA este un instrument de lobby în raport cu instituțiile publice, o posibilitate de a atrage asistență din partea donatorilor externi, dar și de a asimila tehnologii, practici noi, a crea sustenabilitate în sector și a descuraja dorința unor antreprenori de a obține rezultate maxime în termen scurt.
– De ce ați decis să practicați agricultură ecologică și cu ce succese vă puteți lăuda?
– Echipa Prograin vine din agricultura convențională. Atunci când am pornit pe această cale, în 2013, ne-am propus să cream ceva nou, pentru că exista o competiție acerbă atât pe segmentul legat de inputuri, cât și la exportul de cereale. De aceea, ne-am gândit să facem ceva nou, inovativ și cu valoarea adăugată. Am avut experiență atât pozitivă, cât și negativă, dar în ceea ce ne privește, am reușit să depășim problemele mai mult datorită preluării pachetului de acțiuni de control al Prograin Organic de către un fond de investiții strain. A fost singura cale pentru a dezvolta acest sector. Am reușit să captăm interesul prin faptul că am fost implicați pe tot segmentul, de la cultivare și până la vânzările finale în Europa. N-am avut suficiente resurse financiare și credem în continuare că nu există șanse să ne dezvoltăm fără surse alternative de capital, cum sunt fondurile de investiții sau investitorii privați. Când e vorba de investiții capitale, dacă nu ai ce pune în gaj, nu te poți credita.
Participarea ţării noastre la „Biofach” este posibilă datorită suportului financiar oferit de Agenția de Investiții a Republicii Moldova și Programul „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova cu suportul USAID.