![](https://movca.md/wp-content/uploads/2024/12/Gogu-300x200.jpg)
Alexandr Perjan este administratorul Companiei „Euroalun” și, în afară de agricultura ecologică, mai este pasionat de schimbare și de modernitate. Una din cele mai ambițioase viziuni ale sale este ca satele moldovenești să se transforme în adevărate oaze de ecologie și de bunăstare. Până în acest moment a acumulat o experiență impresionantă în crearea unor livezi model de alun, cu fondarea în premieră pentru țara noastră a unui laborator de înmulțire in vitro a plantelor și de producere a materialului săditor pomicol devirusat.
Interviu cu Alexandr Perjan, administratorul Companiei „Euroalun”
– De ce ați dorit să deveniți membru al Asociației MOVCA, ce vă oferă acest statut?
– După 15 ani de transport internațional, am ales în mod conștient să investesc în agricultură, și anume, în înființarea plantațiilor multianuale. Nu am regretat niciodată această decizie. Concomitent cu lansarea în agricultură, am devenit și unul dintre membrii fondatori ai Asociației Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali. De aceea, tot ce ține de valorile și principiile unui mod sănătos de viață îmi pare de o importanță colosală. Astfel, noțiunea de „agricultură ecologică” a devenit des întâlnită în tumultul cotidian. De altfel, după o analiză a pieței locale, am aflat de Asociația MOVCA, la care am și aderat și care impartășește aceeași pasiune pentru agricultura ecologică.
– De ce ați decis să practicați acest tip de agricultură și cu ce rezultate vă puteți lăuda?
– Putem să ne laudăm cu faptul că majoritatea clienților „Euroalun”, compania pe care o conduc și care înființează livezi de alun în Moldova, circa 90% au intrat în circuit ecologic și sunt membri MOVCA.
– Ce idei, inițiative ați vrea să promovați în calitate de membru al Consiliului MOVCA?
– Fiind un colectiv bine ancorat în domeniul agricol, aș vrea să contribuim la renașterea satului sub o altă formă, mai bună, mai curată și mai modernă.