Activitatea MOVCA reflectată în interviul acordat Revistei Business Class de către Dl Ghenadie Cioinac, membru al Consiliului de Administrare MOVCA, expert în agricultură, fondatorul și administratorul grupului de companii GC Corp Management SRL

O agricultură modernă nu mai poate fi competitivă fără noile tehnologii, fără digitalizare și un management eficientizat continuu. „Agricultura nu mai poate continua fără transformări. Procesul de producere se accelerează constant, suntem în secolul vitezelor, orice componentă a afacerii este o particulă și, cu cât particulele se mișcă mai repede, cu atât crește eficiența afacerii“, spune Ghenadie CIOINAC, expert în agricultură, fondatorul și administratorul grupului de companii GC Corp Management SRL, membrul Consiliului Alianței Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA).

 

Ce reprezintă MOVCA

Inițial, Alianța a fost o asociație patronală. Ulterior, membrii acesteia au decis s-o transforme în asociație obștească, care să dezvolte atât domeniul agricol, cât și agricultura organică sau biologică. În prezent, activitatea asociației ține de expertiză și suport la perfecționarea cadrului legal, pentru a simplifica activitatea practică. Asociația popularizează tehnologiile noi și asigură conexiunea între producători și consumatori. De asemenea, contribuim la promovarea agriculturii ecologice, a imaginii companiilor și a Republicii Moldova în general. MOVCA a făcut posibilă participarea la BIOFACH, cea mai mare expoziție de BioFood din lume. Am fost însă prezenți cu materie primă, dar știm cu toții că cea mai mare plus-valoare o au produsele procesate. În agricultură sunt necesare resurse și noi putem să le atragem din Uniunea Europeană. Consiliul Europei a decis ca până la sfârșitul deceniului, 25 la sută din suprafețele  agricole ale comunității să fie ocupate de plantații ecologice. Acum, în Republica Moldova, proporția respectivă este de puțin peste unu la sută.

Suntem ceea ce mâncăm

O agricultură modernă nu mai poate fi competitivă fără noile tehnologii, fără digitalizare și un management eficientizat continuu. Deși comportă mai multe riscuri, nu putem spune că agricultura este o afacere nerentabilă. Acolo unde avem riscuri sporite, avem și oportunități mai mari. Prioritatea însă trebuie oferită alimentelor organice de înaltă calitate, pe producerea și procesarea ecologică.

Organic înseamnă divers și cât mai aproape de natură, agricultura organică este una firească și fără modificări genetice, iar produsele ei sunt mai gustoase. Produsele ecologice sunt mai scumpe, dar și mai sățioase. Nu ai nevoie de trei mere, e suficient unul. Astfel, consumul alimentelor poate fi redus cu cel puțin 30%, resurse ajung pentru toți. Trebuie să conștientizăm ce consumăm și ce proveniență au alimentele. Alimentația corectă este absolut necesară pentru sănătatea colectivă a societății. De exemplu, în țări ca Austria, produsele ecologice sunt obligatorii pentru majoritatea instituțiilor de stat: grădinițe, școli, cantine. Acest aspect face posibilă popularizarea lor, scade și costul produsului. Puterea exemplului schimbă lumea.

Articolul integral poate fi citit pe site-ul businessclass.md https://bit.ly/3MBTbU8

Vezi și alte noutăți...