Noi acţiuni de promovare a proiectului de agricultură ecologică al CEVVC

Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (CEVVC) a plantat, de curând, pe parcelele experimentale ale instituției o livadă de prun, vișin și cais în cadrul unui proiect de agricultură ecologică, iniţiat cu susţinerea mai multor organizaţii, inclusiv a Asociaţiei MOVCA.

Un eveniment public a fost organizat cu această ocazie, dar şi în contextul acordării de către Uniunea Europeană a unui suport financiar de două milioane de euro pentru modernizarea și dotarea cu echipamente de ultimă generație a CEVVC.

„Ne bucurăm nespus că în Republica Moldova prind viață inițiativele ecologice. Acest lucru înseamnă un pas înainte spre o agricultură durabilă”, a menționat în cadrul evenimentului Victoria Ceban, directorul executiv al Asociaţiei MOVCA.

Victoria Ceban a subliniat că MOVCA va fi alături de profesorii şi studenții CEVVC la orice etapă a producerii pentru a asigura implementarea cu succes a proiectului și formarea viitorilor specialiști pentru sistemul de agricultură ecologică.

„Avem posibilitate cu ajutorul banilor europeni să modernizăm baza didactică a instituției ca elevii să învețe nu pe auzite și nu pe văzute, dar să participe la tot procesul tehnologic”, a declarat în context Sergiu Zabolotnîi, directorul CEVVC.

Suportul de două milioane de euro este acordat în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul UE prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

Lucrările de modernizare presupun construcția și utilarea unei stațiuni horticole didactico-experimentale, renovarea laboratorului organoleptic și a vinotecii, dotarea cu echipamente IT. De asemenea, va fi utilat laboratorul didactic de microvinificație, precum și cel de procesare a produselor horticole.

Vezi și alte noutăți