Seminar axat pe normele Uniunii Europene privind produsele ecologice

Un seminar cu tema „Cerințele pentru producerea de bunuri şi servicii ecologice în afara Uniunii Europene” a fost organizat joi, 20 ianuarie, pentru beneficiarii proiectului „Into the Sun”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat în ţara noastră de Asociaţia MOVCA.

Reglementările în domeniu aplicate în prezent în Uniunea Europeană se axează în general pe normele legate de producerea ecologică şi etichetare, precum şi pe sistemul de control şi regimul de comerţ cu astfel de mărfuri.

Scopul principal al acestor reglementări este crearea unor condiții de concurență echitabile pentru companii, sporirea încrederii consumatorilor în produsele ecologice şi prevenirea fraudelor.

Agenda seminarului a inclus aspecte legate de sistemul de control pentru asigurarea calităţii de către producător, măsurile de precauţie, instruirea angajaţilor etc.

Totodată, au fost abordate subiecte legate de responsabilităţile şi acţiunile ce se impun în cazul suspiciunii de necorespundere a calităţii, cerinţele pentru procesul de procesare, pentru etichetare şi exportul producţiei ecologice.

Seminarul a fost susţinut de inspectoarea Reda Butkeviciute şi de alţi experţi de la Institutul Public „Ekoagros” din Lituania. 

Proiectul „Into the Sun” are scopul de a contribui la sporirea calităţii produselor agricole ecologice, intensificarea cooperării dintre fermieri şi procesatori, stimularea relaţiilor comerciale şi crearea unor oportunităţi de afaceri între ţările Parteneriatului Estic şi cele ale Uniunii Europene.

Vezi și alte noutăți