Programul „Parteneriat proteic” va implica companii autohtone – producători de top de soia – „Prograin Organic” SRL, membru al Asociației MOVCA, și CÎ „Agrostoc”.

Programul are ca scop creșterea durabilă în Moldova a producției de soia fără organisme modificate genetic (OMG), a declarat Ela Malai, director al Reprezentanței Verein Donau Soja din Austria în Republica Moldova.

Ela Malai a remarcat că fermierii locali participanți la program vor câștiga, pe lângă cunoștințe și sprijin în implementarea schemelor de calitate „Donau Soja” și „Europe Soya”, o reputație în Moldova și Europa de producători de soia ecologică și fără OMG.

Potrivit Elei Malai, Moldova își dorește să fie prezentă pe piața europeană de soia, dar se confruntă adesea cu bariere la export. Asfel, programul „Parteneriat proteic” va ajuta la promovarea producătorilor autohtoni de soia în UE și Moldova, în contextul îndeplinirii celor mai stricte criterii pentru producția agricolă durabilă, absența OMG-urilor și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Programul oferă fermierilor formare cu privire la cultivarea soiei și abordarea fără GMO, certificarea boabelor de soia în conformitate cu standardele ”Donau Soja” și ”Europe Soya”, precum și monitorizarea și evaluarea impactului redus asupra mediului și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Programul ”Parteneriat proteic” este o inovație absolută pentru sectorul agricol autohton și este implementat de Asociația Donau Soja cu sprijinul retailerului german LIDL, potrivit Reprezentanței Donau Soja din Austria în Republica Moldova.

Pentru detalii, contactați:

Ela MALAI,

Director al Reprezentanței Verein Donau Soja din Austria în Republica Moldova

Tел: +373 79 53 64 18

e-mail: moldova@donausoja.org

Vezi mai multe noutăți