Suprafețele agricole certificate ecologic se extind, la fel și gama de produse eco

Suprafața totală a terenurilor agricole din țara noastră certificate ecologic a crescut în 2020 cu aproape 10 hectare, de la aproximativ 28,5 la 29,3 mii ha, chiar dacă numărul gospodăriilor care practică acest tip de agricultură a scăzut de la 152 la 144.

Datele se conțin în Anuarul privind agricultura ecologică din Repubica Moldova pentru 2020, elaborat recent de Asociația „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA).

Conform autorilor anuarului, dezvoltarea agriculturii ecologice este posibilă datorită asistenței oferite de către stat și asociațiile de fermieri sub formă de subvenții, precum și literatură de specialitate, instruiri, consultanță în afaceri etc.

Agricultura ecologică este un sistem excelent pentru menținerea în stare bună atât a resurselor naturale, cât și a sănătății omului, iar cererea de produse eco pe piața de desfacere internă și cea externă nu este acoperită pe deplin și se află în continuă creștere.

Potrivit experților, agricultura ecologică oferă soluții pentru toate problemele sectorului agrar și ajută la depășirea provocărilor economice, sociale și de mediu existente.

Astfel, acest concept de agricultură se bazează pe o nouă abordare privind folosirea resurselor naturale și regenerarea fertilității solului pentru reducerea dependenței de mijloace de producție industriale, creșterea competitivității economice și a bunăstării ecologice și sociale.

Cu toate că există diverse probleme în acest sector, în prezent, autoritățile statale își stabilesc planuri ambițioase pentru a-l dezvolta.

La rândul lor, producătorii ecologici și asociațiile acestora fac eforturi pentru a iniția livrarea de alimente eco prin spitale, școli și grădinițe, rețele comerciale, inclusiv online, precum și a extinde oferta de produse eco finite.

Anuarul conține informații privind situația actuală a sectorului agriculturii ecologice din țara noastră, organismele de control și certificare, protecția plantelor, selecția soiurilor, comerțul cu produse eco, subvenții, activitatea de cercetare și inovare în domeniu etc.

Publicația a fost elaborată în cadrul proiectului ”Suport instituțional în cadrul agriculturii ecologice din Republica Moldova”, implementat de Institutul Central de Supraveghere și Testare în Agricultură (UKZUZ) din Cehia.

Varianta electronică a actualei ediții a anuarului este disponibilă gratuit la rubrica Publicații (versiunile ROMÂNĂ și ENGLEZĂ) de pe www.movca.md.