Guvernul a extins accesul producătorilor agricoli, inclusiv ecologici, la subvenții

Un set de modificări operate luni, 4 aprilie, la Hotărârea Guvernului cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural sporește accesul producătorilor agricoli în sistem ecologic la subvenții.

Modificările aprobate prevăd, între altele, majorarea sprijinului financiar acordat pentru conversie în domeniul agriculturii ecologice și menținerea acestui tip de producere în domeniul vegetal.

Astfel, au fost majorate de la 3000 până la 7000 de lei subvențiile pentru producerea legumelor la un hectar și de la 300 la 500 de lei pentru apicultură.

În opinia autorilor documentului, compesarea parțială a costurilor de certificare și a inputurilor utilizate va spori competitivitatea legumelor ecologice. În 2021 au fost înregistrați în sistem de agricultură ecologică nouă agenți economici cu suprafața de 7, 49 ha.

Totodată, pentru menținerea și intensificarea fertilității solului prin rotația multianuală a culturilor, inclusiv a legumunoaselor și a altor culturi pentru îngrășăminte verzi a fost prevăzută acordarea de subvenții în mărime de 2500 de lei la hectar. Sprijinul va fi acordat fermierilor care seamănă culturi azot-fixatoare, intercalate sau succesive.

De asemenea, Guvernul a aprobat majorarea de la 50 la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare și procesare. Plafonul subvențiilor accesate va crește de la cinci milioane la șapte milioane de lei pentru un an.

Și crescătorii de animale pot beneficia de subvenții majorate de la 50 la 70% din valoarea investiției.

Producătorilor vitivinicoli le vor fi acordate subvenții majorate pentru instalarea sistemelor de suport și pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin. 

În același timp, practicile de eficiență energetică urmează să fie subvenționate prin compensarea de 50% din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2.000 de lei per hectar. 

Vezi și alte noutăți