Constantin STRATAN: Grație unui parteneriat stabilit la Biofach, în iunie am putea exporta în premieră vin ecologic

Interviu cu fondatorul SRL „Crama Domnească” și al brandului „Equinox”, Constantin Stratan, primul și singurul producător de vin ecologic din Republica Moldova, membru al Asociației MOVCA

– Ce planuri sau așteptări aveți în legătură cu apropiata participare la Biofach?

– Să găsim parteneri, potențiali cumpărători pentru vinurile pe care le producem și pe care le vom expune la Nürnberg, Germania. Am participat până acum la mai multe ediții ale acestei expoziții și am reușit să stabilim unele relații, parteneriate. Acestea ar putea contribui la exportul în timpul apropiat al primului lot de vin ecologic în Germania.

– Cum vă ajută apartenența la Asociația MOVCA să vă dezvoltați, promovați?

– Pentru noi, cel mai important suport ține de includerea în lista participanților din partea țării noastre la Biofach. Inițial, nici nu am fi avut putere financiară să participăm. De asemenea, suntem invitați la diferite evenimente publice desfășurate de asociație, seminare, instruiri. Sigur că datorită calității de membru MOVCA am stabilit relații cu alți antreprenori care la fel fac parte din asociație și cu care comunicăm, practicăm schimburi de experiență. Eu cred că în prezent obiectivul principal al asociației ar trebui să fie promovarea intensă a consumului de produse ecologice.

– De ce ați ales agricultura ecologică și cu ce succese vă puteți lăuda?

– Se vorbea despre faptul că practicile ecologice de cultivare a viței-de-vie pot contribui la obținerea unui vin de o calitate mai înaltă. Am încercat și ne-am convins că e adevărat. Sigur că drumul spre succes este foarte lung, cel puțin în condițiile țării noastre. Mă refer aici și la accesarea pieței de export. După mai mulți ani de dezvoltare a unor parteneriate cu antreprenori din alte țări, abia acum am putea iniția export de vin certificat ecologic.

În aprilie, un partener din Germania ne-a comandat 1200 de sticle de vin ecologic și cred că în luna iunie o vom livra. Noi exportăm vin și în prezent, dar ecologic va fi pentru prima dată. Cu acest partener am stabilit contacte tot la Biofach și inițial a manifestat interes, iar apoi s-a declanșat pandemia de COVID și comunicarea noastră s-a întrerupt. După eliminarea restricțiilor, ne-au contactat din nou.

Noi producem câte 14 mii de sticle de vin ecologic anual și această cantitate crește de la un an la altul. În țara noastră, consumatorii nu se prea interesează de vinurile ecologice și de aceea încercăm să le promovăm mai intens la export. Equinox rămâne deocamdată primul și singurul producător de vinuri ecologice, dar există deja și alte companii care au inițiat conversia spre cultivarea ecologică a unor suprafețe de viță-de-vie.

Jumătate din vinurile noastre sunt comercializate pe piața autohtonă, mai mult prin intermediul magazinelor specializate, pentru că în cazul rețelelor de comerț produsul își poate pierde identitatea. Ne-am poziționat din start ca produs din categoria premium, iar după obținerea certificării ecologice am menținut același nivel al prețurilor de comercializare. La raft, costul unei sticle de vin ecologic produs de „Equinox” pornește de la 170 de lei.

De menționat că pentru organizarea participării unor reprezentanți ai țării noastre la ediția din acest an a Biofach, Asociația MOVCA beneficiază de suport din partea USAID și a CNFA Moldova.


Participarea ţării noastre la „Biofach” este posibilă datorită suportului financiar oferit de Agenția de Investiții a Republicii Moldova și Programul „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova cu suportul USAID.