Un festival dedicat lavandei a fost organizat la Cernoleuca, Dondușeni

Un festival cu genericul ,,Mov de Cernoleuca” a fost organizat pe 25 iunie pentru prima dată în raionul Dondușeni de GȚ „Bobeica Maria Ilie”, membră a Asociației MOVCA, împreună cu primăria locală. 

Potrivit organizatorilor, scopul manifestării a fost, în primul rând, de a arăta vizitatorilor frumusețea lanului de lavandă în floare, a face poze, a promova tinerele talente și oamenii gospodari de la Cernoleuca, precum și o gamă variată de produse obținute din această plantă.

În cadrul târgului organizat în cadrul festivalului au fost expuse uleiuri eterice, dar și alte produse din levănțică, precum sare de mare, ceaiuri, siropuri, pernuțe de floare uscată, echibane, dar și păpuși din lavandă cu motive tradiționale moldovenești.

Festivalul a avut și o cauză nobilă – toți banii acumulați la târg au ajuns sub formă de donație la două familii din satul Cernoleuca.

La târgul organizat în context a fost expusă și întreaga gamă de produse de care dispune în prezent platforma de vânzări online MOVCA BioFood.md.

GȚ „Bobeica Maria Ilie” a înființat această afacere acum patru ani, iar în prezent cultivă levănţică pe o suprafaţă de trei hectare. În 2021, gospodăria a devenit membră a Asociației MOVCA.  

 

vezi și alte noutăți