Un producător de lavandă ecologică a devenit membru al Asociației MOVCA

Încă un producător agricol a devenit de curând membru al Asociației MOVCA. Este vorba despre SRL „GG Proinvest”, din localitatea Măgurele, Ungheni, care în prezent cultivă pe o suprafață de șapte hectare lavandă certificată ecologic, din care produce ulei aromatizat. 

MOVCA este cea mai mare asociație de producători agricoli care dispun de certificare ecologică din țara noastră și sperăm ca odată cu aderarea la această rețea să beneficiem de suport legat de promovare, informare, dezvoltare”, afirmă Gabriela Grosu, administratoarea SRL „GG Proinvest”.

Gabriela Grosu spune că așteptările sale sunt legate de asimilarea de cunoștințe noi, promovarea produselor ecologice, a beneficiilor și consumului acestora. Cel mai mult își dorește să obțină informații despre experiența și tehnicile moderne existente în lume, oportunitățile de afaceri, dar și măsurile de susținere a micilor producători.

SRL „GG Proinvest” cultivă lavandă din 2015 și deține terenuri cu această cultură la Ungheni și în preajma capitalei. După ce au acumulat o anumită experiență, reprezentanții companiei doresc să achiziționeze tehnică agricolă, să mecanizeze unele procese și treptat să extindă afacerea.

E simplu să ne extindem, de vreme ce producem singuri puieții, dar există unele constrângeri, cum ar fi insuficiența forței de muncă. Vrem să cumpărăm un tractor cu o capacitate mai mare, ca să nu mai contractăm servicii mecanizate și să diminuăm din cheltuieli. Ne mai trebuie și o combină”, specifică Gabriela Grosu.

În opinia sa, extinderea până la 20 de ha a suprafeței de lavandă ar asigura un nivel de rentabilitate ce ar permite companiei să se dezvolte de sine stătător. Provocarea principală ține însă de promovarea produsului prin prisma beneficiilor oferite și comercializarea lui la valoarea adevărată.

În prezent, compania „GG Proinvest” vinde uleiul aromatizat de lavandă mai mult angro, dar în viitor își propune să fie prezentă și pe rafturile magazinelor cu recipiente mici. Își dorește să existe și o distincție clară în comerț între produsele ecologice și cele chimice, obținute din țiței bunăoară.  

„GG Proinvest” dispune de un atelier de creație, unde sunt fabricate produse handmade în baza florilor de lavandă.

Gabriela Grosu este convinsă că viitorul aparține produselor și agriculturii ecologice în general și că aceasta își va lua avânt și în țara noastră, or, există un potențial enorm și se dorește ca el să fie valorificat.

Administratoarea SRL „GG Proinvest” se arată plăcut suprinsă de faptul că Asociația MOVCA a creat o pltformă de instruire la distanță, www.studii.movca.md, precum și pe cea de comercializare online a produselor ecologice, www.biofood.md.

Gabriela Grosu susține că abia așteaptă să cunoască și alți membri MOVCA, pentru a face shimb de cunoștințe și experiență și a conlucra în cadrul asociației.

Vezi și alte noutăți