Apel la cooperare și susținere între producătorii de cătină albă

Cultivarea cătinei albe în sistem ecologic e puțin răspândită în țara noastră și, de vreme ce piața dispune de rezerve nevalorificate, mai ales cea externă, producătorii converg tot mai ferm spre asociere, fiind conștienți de beneficiile acesteia.  

Violeta Primac cultivă cătină ecologică pe un teren cu suprafața de 26 ha din satul Dobrogea Veche, raionul Sângerei, și face parte din Asociația MOVCA. În 2022, a recoltat de pe cele opt hectare aflate în rod aproximativ 50 tone de fructe.

”Acest sezon agricol a fost foarte secetos, cu temperaturi înalte, iar cam jumătate din roadă a fost compromisă. Noi ne-am străduit ca în aceste condiții obținem o calitate bună a producției și am reușit”, constată antreprenoarea.

Sub aspect cantitativ, în acest an, gospodăria sa, Natur-Perpetua SRL, a obținut cea mai mare roadă din toți cei cinci ani, de când se află în rod plantația. Așteptările au fost însă mai înalte și au fost alimentate de faptul că productivitatea cătinei e în creștere până la jumătate din viața plantației sau al 12 an de rod. 

”Producția o vindem pe piața locală și la export mai mult în stare congelată. Dispunem de certificare ecologică atât pentru procesul de cultivare, cât și pentru produsul finit, pentru export în UE. Uneori, avem marfă până în primavară, iar în unii ani o livrăm pe toată încă din toamnă”, a precizat Violeta Primac.

De obicei, aproximativ jumătate din recoltă este exportată, în special, în România, precum și în Franța. În acest an, se dorește ca producția să fie comercializată cât mai rapid, din cauza crizei energetice.

Violeta Primac spune că, acum opt ani, când a inițiat afacerea, a decis să cultive cătină pentru că se pretează bine pentru sistemul ecologic, produsul este bine cunoscut și apreciat, există cerere pe piața internă și la export. La fel, ca materie primă, fructele de cătină albă sunt solicitate în industria farmaceutică, alimentară, cosmetică.

Antreprenoarea constată cu mândrie că s-a numărat printre primii producători de cătină certificată ecologic și a asigurat din start volume relativ mari de producție, ceea ce i-a permis să valorifice și oportunitățile de export.

Un rol important l-a jucat apartenența la MOVCA și, în special, participarea în calitate de membru al acestei asociații la una din edițiile anterioare ale Biofach, cea mai mare expoziție mondială de produse eco, unde a făcut cunoștință cu primul său partener comercial.

”Pe an ce trece, concurența crește, iar producătorii nu se prea grăbesc să se asocieze și să negocieze prețuri și condiții mai avantajoase de livrare. Mai rău chiar, mulți ajung să încheie parteneriate nereușite, ceea ce se răsfrânge nefast asupra tuturor producătorilor.”  

În aceste condiții, Violeta Primac s-a convins că apartenența la Asociația MOVCA îi va oferi posibilitatea de a cunoaște și alți antreprenori, potențiali parteneri de afaceri, experiențe de succes și diferite de oportunități pentru dezvoltare. 

Anterior și alți membri ai Asociației MOVCA s-au pronunțat în favoarea asocierii producătorilor de cătină, pentru a negocia împreună parteneriate comerciale și a valorifica piața de export din spațiul european.

Participarea ţării noastre la „Biofach” este posibilă datorită suportului financiar oferit de Agenția de Investiții a Republicii Moldova și Programul USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.

În timpul aflării la Nürnberg, Germania, unde are loc tradițional Biofach, Natur-Perpetua a beneficiat alături de alte companii moldovenești la un training în comunicarea cu potențialii clienți, oferit de Lani Jordan, voluntară „Farmer-to-Farmer”.

Pentru detalii, contactați:

Xenia MARTÎNOV, manager de proiecte al Asociației MOVCA

Tel.: 062112272

E-mail: projects@movca.org    

www.movca.md

Adaugă aici textul pentru subtitlu