Acord de Parteneriat și Cooperare între Asociațiile pe agricultură ecologică din Moldova – MOVCA și România – Bio România

Miercuri, 29 Martie, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Asociația Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) și BIO România au încheiat un Acord de Cooperare și Parteneriat de susținere reciprocă pentru atingerea obiectivelor actualei Politici Agricole Comune: 25% din terenul agricol să fie certificat BIO până în 2030 în ambele state, și bineînțeles promovarea produselor BIO moldovenești și românești în UE și în întreaga lume.

Acordul a fost semnat de către dna Tatiana Nistorică, Președintele Movca și dl Avraham Marian Cioceanu, Președintele Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio – România, ceremonia de semnare fiind organizată cu prezența prof. univ. dr. Tudorel Toader – Rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Asociațiile vor coopera și implementa în parteneriat proiecte de promovare a agriculturii ecologice, inclusiv a consumului de produse ecologice, a accesului la piață a agricultorilor, precum și de cercetare, instruire, transfer de know-how și tehnologii.

Acordul este orientat spre a aduce beneficii atât membrilor actuali cât și viitori ai Asociațiilor și va pune bazele întrunirii eforturilor de dezvoltare a parteneriatelor economice între operatorii lanțurilor ecologice de pe ambele maluri ale Prutului.

Parteneriatul va contribui la dinamizarea dezvoltării în sectorul agriculturii ecologice din Republica Moldova prin valorificarea experienței BIO România, asigurarea unei mai bune reprezentării a intereselor producătorilor și integrarea în proiecte și acțiuni la nivel regional și european.

Evenimentul a avut loc concomitent cu lansarea proiectului EU Organic School, care prevede introducerea produselor ecologice în alimentația copiilor și la promovarea unei diete sănătoase. În acest sens, Asociațiile vor coopera în dezvoltarea unor asemenea activități în Repub