Continuarea lucrului pe loturile demonstrative


Chiar dacă experiențele nu merg conform planificărilor inițiale, mereu există posibilitatea de a învăța ceva nou și de a găsi metode de ameliorare a situației. Astfel s-a întâmplat cu loturile noastre demonstrative, care au drept scop implementarea practicilor ce duc la sporirea conținutului în materie organică a solului cu ajutorul îngrășămintelor verzi. Condițiile climaterice din această primăvară au fost slabe, lipsa zăpezii din iarnă, oscilațiile de temperatură și insuficiența precipitațiilor din primăvară au epuizat rezerva de apă din sol, aceasta având un impact negativ asupra creșterii și dezvoltării normale a plantelor în primăvară.

Aceasta a fost urmărit și pe loturile demonstrative inițiate care au fost cultivate cu ovăz și mazăre. Dar această situație critică nu ne-a descurajat, dar din contra ne-a oferit posibilitatea de a gândi creativ și de a acționa prompt la situația creată.

În acest context, sideratele semănate inițial pe loturile demonstrative au fost mărunțite și încorporate în sol. Imediat după realizarea încorporării în sol a materiei vegetale s-a realizat reînsămânțarea loturilor cu alte siderate, precum hrișcă și muștar pe un lot și porumb și soia pe alt lot.

Suntem în așteptarea rezultatelor experiențelor date, rezultatele cărora vor fi vizibile în toamna acestui an. Fermierul gazdă menționează: „Pentru noi aceasta este o experiență unică și chiar nu ne-am fi așteptat că putem interveni cu o soluție pentru loturile vizate, atunci când am văzut cum se dezvoltă plantele. Suntem curioși să urmărim rezultatele de pe loturile date pe care le vom împărtăși și altor fermieri, care întâmpină aceleași dificultăți”.

Activitățile sunt realizate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice”, implementat de MOVCA, în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”. Conținutul acesteia intră în responsabilitatea beneficiarului și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a implementatorului sau donatorului. PGM este gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.


Lasă un răspuns