După cum am relatat anterior, unul din proiectele implementate de Asociația MOVCA are ca scop adaptarea practicilor agricole la schimbările climaterice.
În acest sens, după cum s-a menționat în articolul anterior, la începutul sezonului de vară s-a făcut o reînsămânțare a loturilor cu un amestec de muștar și hrișcă pe un lot și porumb cu soia pe alt lot. Inițial situația din teren era una satisfăcătoare dar pe parcursul perioadei de vegetație din vară, temperaturile excesive și lipsa precipitațiilor din această perioadă au avut o influență negativă asupra creșterii și dezvoltării plantelor.
În pofida condițiillor extreme din acest an, în urma evaluării materiei vegetale acumulată de plante , s-a constatat o cantitate de 2,5 kg de materie vegetală la m² respectiv 25 tone/ha, o cantitate enormă pentru situația din acest an agricol.
În acest context, datorită receptivității fermierului care a pus la dispoziție utilajele și tehnica necesară, sideratele de pe ambele loturi demonstrative au fost mărunțite și încorporate în sol.
Lucrările nu se termină aici, se preconizează în viitorul apropiat o însămânțare a loturilor cu culturi de bază din grupa cerealelor pentru a evidenția efectul sideratelor încorporate asupra creșterii și dezvoltării culturii viitoare.
Activitățile sunt realizate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice”, implementat de MOVCA, în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”. Conținutul acesteia intră în responsabilitatea beneficiarului și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a implementatorului sau donatorului. PGM este gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.