Semnănatul loturilor demonstrative din Hîncești


În primăvara anului acesta, echipa MOVCA a început implementarea unui proiect care are ca scop promovarea practicilor benefice mediului prin îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice.

După cum  s-a menționat în articolele anterioare, în scopul realizării proiectului au fost inițiate 2 loturi demonstrative în s. Lăpușna și s. Balceana ale raionului Hîncești. Loturile au fost însemânțate cu un amestec de siderate din grupa gramineelor și leguminoaselor.

La mijlocul lunii septembrie, materia vegetală de pe ambele loturi demonstrative a fost mărunțită și încorporată în sol pentru a spori conținutul materiei organice și a îmbunătăți structura solului. În acest sens, în scop de a demonstra sporul de humus în sol, au fost prelevate probe de sol de pe ambele loturi, o probă înainte de încorporarea materiei vegetale și a doua probă de sol după încorporarea sideratelor.

Raport analiză sol
de pe loturile demonstrative din localitățile Lăpușna și Bălceana, r-ul Hîncești

 LocalitateaSuprafața haProba 1
05.06.20
Proba 2 15.10.20Sporul în Humus (%)
1.s.Lăpușna52,02%4,29%2,27
2.s.Bălceana52,57 %4,71%2,14

Suntem în etapa finală a proiectului, unde împreună cu proprietarul lotului am realizat însămânțarea  loturilor cu culturi de bază, precum: spelta pe lotul din s.Lăpușna și secară pe lotul din s.Bălceana.

Ne propunem ca până la finele lunii noiembrie să fie realizat ziua câmpului, cu prezentarea lucrărilor realizate și a rezultatelor obținute de pe loturi.

Activitățile sunt realizate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice”, implementat de MOVCA, în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”. Conținutul acesteia intră în responsabilitatea beneficiarului și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a implementatorului sau donatorului. PGM este gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.

Vizionează aici Semănatul loturilor demo din Hîncești


Lasă un răspuns