Platformă de studii online axate pe principiile agriculturii ecologice


Producătorii agricoli au posibilitate să urmeze în mod gratuit un curs de lecţii video axat pe principiile agriculturii ecologice, elaborat pentru prima dată în ţara noastră.

Cursul poate fi găsit pe platforma www.studii.movca.md, creată de Asociaţia patronală „Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA) în cadrul proiectului „Portalul educațional e-learning în agricultura ecologică”. Proiectul este finanțat de Programul de granturi mici al Facilității Globale de Mediu şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). La realizarea acestui proiect a contribuit financiar şi Programul USAID Farmer-to-Farmer.

Scopul proiectului este de a oferi agricultorilor, profesorilor şi studenților de la instituţiile de învăţământ de profil, precum și consumatorilor instruire în materie de agricultură ecologică.

Obiectivele principale ale cursului sunt dezvoltarea întreprinderilor agricole, creşterea volumului de produse agroalimentare inofensive, extinderea acestui sector. Un obiectiv important ţine de soluţionarea problemelor globale în baza conceptului de agroecologie inovatoare inteligentă din punct de vedere climatic.

Principalele teme ale cursului se referă la principiile agriculturii ecologice, standarde, sustenabilitate, subvenţionare, bariere, certificare, etichetare, procesare, asolament, combatere a bolilor şi dăunătorilor, fertilizare, fabricarea composturilor etc.

În acest moment, cei care s-au înregistrat pe platforma studii.movca.md pot urmări online 34 de lecţii video cu o durată de aproximativ 10 minute fiecare. În total, au fost filmate 17 module împărțite în cele 34 de lecţii, plus alte două lecţii video aflate în curs de elaborare.

Cursul a fost elaborat de o echipă din nouă experți naționali și doi internaționali, iar lecţiile sunt predate de profesori şi practicieni cu experienţă în agricultura ecologică din ţara noastră, inclusiv fermieri și experți ai organismelor de certificare.

Pe platformă s-au înregistrat până acum peste 700 de utilizatori, dintre care aproape jumătate sunt fermieri. Printre utilizatori sunt şi studenţi, parteneri, profesori, furnizori de servicii, consumatori.

Pentru primii 2000 de utilizatori înregistraţi pe platforma www.studii.movca.md, accesul la cursul integral „Principiile agriculturii ecologice”  în valoare de 199 de euro va fi gratuit.

–––––

Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova este o asociaţie patronală neguvernamentală care pledează pentru agricultura ecologică şi produse agroalimentare ecologice în Republica Moldova. Membrii asociaţiei sunt producători agricoli, procesatori, asociaţii de fermieri, distribuitori, importatori, exportatori, consultanţi, organisme de certificare, vânzători, consumatori etc.

Pentru detalii, contactați:

Victoria CEBAN, coordonator platforma studii.movca.md, directorul executiv al Asociației MOVCA

Tel.: 078 315 587

E-mail: projects@movca.org

Site: www.movca.md


Lasă un răspuns