Un nou sistem de servicii pentru tranziţia la agricultura ecologică


Fermierii care vor să treacă de la agricultura convenţională la cea ecologică vor putea beneficia de un pachet complex de asistenţă din partea Asociaţiei Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA).

Membrii Consiliului de administrare al MOVCA au convenit, miercuri, 31 martie, asupra elaborării unui nou sistem de servicii axate pe procedurile de: certificare ecologică, asimilare a practicilor de producere, schimburi de experienţă, comercializare a bunurilor şi serviciilor, participare la seminare, conferinţe, expoziţii specializate etc.

În cadrul aceleiaşi şedinţe s-a discutat despre iniţierea unor activităţi de cooperare cu o reţea europeană pentru dezvoltarea agriculturii ecologice, precum şi despre avansarea proiectului MOVCA de creare a unei platforme online pentru comercializarea bunurilor şi serviciilor ecologice.

O preocupare constantă pentru MOVCA rămâne a fi promovarea Legii cu privire la producţia agroalimentară ecologică şi etichetarea produselor ecologice. Documentul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi urmează a fi remis Guvernului spre aprobare.  

Membrii Consiliului de administrare au fost familiarizaţi în context cu faptul că în acest an au fost editate deja trei ghiduri de buzunar cu informații utile şi recomandări pentru fermierii care practică agricultura ecologică.

Totodată, s-a menţionat că platforma studii.movca.md, lansată în a doua jumătate a anului trecut, a fost completată deja cu toate cele 32 de lecţii video, mai multe chiar decât au fost preconizate la etapa iniţială, iar numărul de utilizatori a depăşit 900 şi este în continuă creştere.

O parte din activităţi sunt posibile datorită colaborării MOVCA cu Programul USAID Farmer-to-Farmer, implementat de CNFA Moldova, precum şi cu Asociația Educație pentru Dezvoltare (AED).


Lasă un răspuns