Ghid de buzunar privind utilizarea îngrășămintelor verzi în condiții de secetă


Un ghid de buzunar cu tema „Îngrășăminte verzi în condițiile de secetă ale Republicii Moldova” a fost editat de curând cu suportul Programului american Farmer-to-Farmer. El este destinat fermierilor mici şi mijlocii care cultivă în câmp cereale, legume şi boboase sau sunt specializați în culturi de grădină şi seră. Multe dintre informațiile incluse în ghid sunt însă relevante pentru toți producătorii agricoli.

Publicația conține date despre: caracteristicile culturilor ce se pretează ca îngrășăminte verzi, legătura dintre secetă şi acest tip de fertilizare, factorii care afectează asimilarea azotului de către leguminoase, funcția îngrășămintelor verzi, alegerea acestora şi încadrarea lor în rotaţia culturilor.

De asemenea, sunt oferite idei de combinare a culturilor folosite pentru fertilizarea solului, exemple de îngrășăminte verzi în rotație, precum şi sfaturi utile legate de estimarea conținutului de azot. Secțiunea „Unde se încorporează îngrășămintele verzi în rotația culturilor” conține câteva exemple de utilizare a acestor îngrăşăminte pentru diverse sisteme agricole.

Îngrășămintele verzi sunt plante cultivate pentru a fi încorporate sub formă de masă verde în sol cu rolul de fertilizanţi. Ele conţin cantităţi mari ale celor mai importante trei macroelemente – azot (N), fosfor (P) și potasiu (K) – ușor de asimilat de culturile agricole şi fără efect de distrugere a microorganismelor din sol.

Versiunea electronică a ghidului poate fi găsită pe www.movca.md la rubrica Publicaţii, precum şi pe www.studii.movca.md.

Ghidul este primul dintr-o serie de 12 publicaţii de acest fel care urmează a fi elaborate până în 2022 de CNFA Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Educație pentru Dezvoltare”.

Editarea ghidurilor are loc în paralel cu implementarea unui proiect axat pe crearea portalului de şcolarizare în principiile agriculturii ecologice studii.movca.md, realizat de Asociaţia patronală „Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova”(MOVCA) .

Ghidul va fi oferit în mod gratuit fermierilor care practică agricultura ecologică, iar versiunea electronică a acestuia va fi disponibilă şi pentru utilizatorii înregistraţi pe platforma studii.movca.md.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).

Pentru informaţii suplimentare:

Nadejda MOCANU, directorul CNFA Moldova

Tel.: 069260005

nmocanu@cnfamoldova.org


Lasă un răspuns