Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) îi îndeamnă pe membrii săi, dar şi pe toţi producătorii agricoli să aplice un set de reguli de protejare a albinelor.
Regulile respective se conţin în broşura „Cum reducem intoxicarea albinelor ca urmare a utilizării pesticidelor”, elaborată recent cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova.
Publicaţia oferă informaţii privind regulile de protejare a albinelor prevăzute de legislaţia naţională, modul de utilizare a indicaţiilor de pe etichetele pesticidelor, cauzele şi semnele de intoxicare a albinelor, precum şi paşii ce trebuie întreprinşi în astfel de cazuri.
Autorii broşurii oferă şi numeroase sfaturi practice legate de protejarea albinelor, de toxicitatea reziduală, timpul posibil de aplicare a pesticidelor, documentarea şi raportarea cazurilor de intoxicare a acestor insecte.
Albinele reprezintă un factor de creştere a productivităţii în agricultura ecologică, iar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că 77% din speciile de plante existente sunt polenizate total sau parțial de aceste insecte.
În ultimii ani, ţara noastră a înregistrat diminuări bruşte ale numărului de familii de albine, precum şi ale intensităţii utilizării lor la polenizarea plantelor cultivate. Acest lucru reduce posibilităţile de sporire a recoltelor, dar şi eficacitatea cultivării plantelor entomofile şi a apiculturii ca ramură a agriculturii.
Versiunea electronică a broşurii poate fi găsită pe www.movca.md, la rubrica Publicaţii – https://movca.org/wp-content/uploads/2021/05/Brosura_albine_UAP_APM.pdf.
Totodată, datorită rolului important pe care îl joacă albinele în sistemele ecologice de producere agricolă, pe www.movca.md a fost creată o rubrică separată – Ajută albinele.
Începând din 2018, în fiecare an, pe 20 mai este marcată Ziua Mondială a Albinelor. Statisticile arată că în ultima sută de ani la nivel global populaţia de albine s-a redus cu 30%.