Reguli de protejare a albinelor de către producătorii agricoli


Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) îi îndeamnă pe membrii săi, dar şi pe toţi producătorii agricoli să aplice un set de reguli de protejare a albinelor.

Regulile respective se conţin în broşura „Cum reducem intoxicarea albinelor ca urmare a utilizării pesticidelor”, elaborată recent cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

Publicaţia oferă informaţii privind regulile de protejare a albinelor prevăzute de legislaţia naţională, modul de utilizare a indicaţiilor de pe etichetele pesticidelor, cauzele şi semnele de intoxicare a albinelor, precum şi paşii ce trebuie întreprinşi în astfel de cazuri.

Autorii broşurii oferă şi numeroase sfaturi practice legate de protejarea albinelor, de toxicitatea reziduală, timpul posibil de aplicare a pesticidelor, documentarea şi raportarea cazurilor de intoxicare a acestor insecte.

Albinele reprezintă un factor de creştere a productivităţii în agricultura ecologică, iar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că 77% din speciile de plante existente sunt polenizate total sau parțial de aceste insecte.

În ultimii ani, ţara noastră a înregistrat diminuări bruşte ale numărului de familii de albine, precum şi ale intensităţii utilizării lor la polenizarea plantelor cultivate. Acest lucru reduce posibilităţile de sporire a recoltelor, dar şi eficacitatea cultivării plantelor entomofile şi a apiculturii ca ramură a agriculturii.

Versiunea electronică a broşurii poate fi găsită pe www.movca.md, la rubrica Publicaţiihttps://movca.org/wp-content/uploads/2021/05/Brosura_albine_UAP_APM.pdf.

Totodată, datorită rolului important pe care îl joacă albinele în sistemele ecologice de producere agricolă, pe www.movca.md a fost creată o rubrică separată – Ajută albinele.

Începând din 2018, în fiecare an, pe 20 mai este marcată Ziua Mondială a Albinelor. Statisticile arată că în ultima sută de ani la nivel global populaţia de albine s-a redus cu 30%.


Lasă un răspuns