MOVCA va acorda suport pentru iniţierea unui proiect de agricultură ecologică la CEVVC


Iniţierea primului proiect de agricultură ecologică în cadrul Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău (CEVVC) a fost tema unei instruiri desfăşurate marţi, 6 iulie, în cadrul CEVVC, cu susţinerea Asociaţiei MOVCA.

În context, Sergiu Zabolotnâi, directorul CEVVC, a precizat că instituţia intenţionează să planteze în toamna acestui an două hectare de vie, iar în primăvara viitoare – alte 0,5 ha de livadă pe terenurile agricole ale centrului.

Sergiu Zabolotnâi a subliniat că instituţia preconizează ca, până la obţinerea primelor recolte, peste trei-patru ani, să obţină şi certificarea ecologică.

Directorul CEVVC a mulţumit MOVCA pentru faptul că a dat curs solicitării de a acorda suport în implementarea acestui proiect şi a promis că vor fi respectate toate cerinţele legate de producerea şi certificarea ecologică.

La rândul său, Victoria Ceban, directoarea MOVCA, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu iniţierea acestui parteneriat şi a promis că asociaţia pe care o conduce va acorda tot suportul convenit pentru implementarea acestui proiect.

Agenda instruirii a inclus teme legate de analiza terenului agricol, înființarea unei plantaţii de livadă sau vie în circuit ecologic, importanţa îngrăşămintelor verzi, pregătirea solului, certificarea ecologică.

Printre experţii care au participat la instruire s-a numărat şi Bruce Williams, profesor-horticultor cu o experienţă vastă în mai multe domenii conexe, care în perioada 30 iunie-14 iulie se află în ţara noastră pentru a acorda consultanţă agricolă prin intermediul Programului de voluntariat al USAID Farmer-to-Farmer.


Lasă un răspuns