Guvernul a aprobat proiectul legii privind producția agroalimentară ecologică 

Executivul a aprobat miercuri, 21 decembrie, proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice.   

Documentul prevede recunoașterea la nivel internațional a organismelor de control din Republica Moldova. Astfel, producătorii locali vor putea să-și exporte produsele în UE cu mențiunea „ecologic”. În același timp, organismele de certificare internaționale acreditate în UE nu vor mai fi obligate să se acrediteze și în țara noastră. Aceasta va permite producătorilor să acceseze subvenții, chiar dacă își certifică producția la autoritățile internaționale. Până în prezent, de subvenții beneficiau doar producătorii care depuneau dosarele la autoritățile naționale.

Proiectul stabilește și normele aplicabile producției ecologice. Astfel, nu este permisă utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanților pentru sol și a altor produse interzise în agricultura ecologică. Produsele etichetate ca fiind ecologice vor conține cel puțin 95% de ingrediente bio. Pentru a avea astfel de produse, agricultorii vor folosi doar semințele obținute prin metode organice, iar ulterior produsele ecologice vor fi păstrate separat. 

Legea instituie un sistem de supraveghere în domeniul agriculturii ecologice și stabilește atribuțiile autorităților competente. Pentru asigurarea unui control mai riguros, în procesul de certificare este inclusă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, documentul stabilește modelul unic pentru certificatele ce vor fi eliberate producătorilor.

Potrivit autorilor documentului, noile prevederi vor contribui la buna funcționare a pieței interne, asigurarea unei concurențe loiale și sporirea încrederii cetățenilor în produsele etichetate drept ecologice.

În Republica Moldova activează în prezent 150 de companii specializate în cultivarea produselor ecologice.

Proiectul urmează a fi remis Parlamentului spre examinare și adoptare.


 

Vezi și alte noutăți